De la huella a lo numérico Ampliar

De la huella a lo numérico

Anne Heyvaert, Yves Chaudouët

Una mostra de creacions gràfiques sorgides de les escoles d'art de Pontevedra i Poitiers.

Més detalls

20,00 €

Atenció: Són els darrers en estoc!

Aquest llibre respon a una materialització de l'esperit d'intercanvi sorgit entre dues escoles de Belles Arts europees: l'École Européene Supérieure de l'Image de Angoulême (Poitiers) a França i la Facultat de Belles Arts de Pontevedra de la Universitat de Vigo, a Espanya.

Com altres projectes internacionals de naturalesa semblant sorgits en col·laboració entre entitats i institucions, aquesta publicació té el seu origen en iniciatives personals, així com en les coincidències existents en les línies de recerca de dos equips d'artistes i docents - i la necessària empatia i voluntat de col·laboració entre ambdós grups, imprescindibles per abordar la complexitat de les problemàtiques i decisions que comporta una empresa d'aquesta mena. En aquest cas concret, els inicis sorgeixen de l'amistat, forjada a principis dels anys vuitanta, entre Anne Heyvaert, integrant del grup de recerca dx5, i Yves Chaudouët, cofundadora del taller de recerca i creació Princeps.

Una de les principals línies d'actuació proposades des dels inicis del grup dx5 ha estat la col·laboració amb grups de recerca i tallers europeus amb enfocament i interessos afins als propis, en el marc d'un programa de desenvolupament i intercanvi internacional.

Entre el grup dx5 i Princeps sorgeixen ràpidament multitud de coincidències i objectius comuns, que s'estenen a la pròpia dinàmica de treball sobre el món de l'edició d'art. Principalment, ambdós grups de recerca en els seus estudis interdisciplinars sobre allò múltiple, com una prolongació secular de l'estampa i l'edició d'art, però amb l'adopció de l'episteme i les hermenèutiques actuals, que han influït i redefinit en els darrers temps l'art del que és múltiple. També s'aborden altre tipus de problemàtiques com les aplicacions de les noves tecnologies industrials i digitals; la reflexió sobre els concepte d'incissió, empremta, matrius físiques o intangibles; els binomis original-múltiple i multiplicació-transformació; i tot plegat sempre des d'una triple perspectiva, teòrica, científica i artística, que caracteritza el modus operandi del grup dx5.

De la huella a lo numérico presenta un ventall de propostes visuals que parteixen indiferentment d'ambues escoles, a França i Espanya, amb l'aportació d'estudiants, professors, exalumnes i artistes invitats per oferir una visió panoràmica del que s'esdevé en l'ampli marc artístic a tots dos costats de la frontera franco-espanyola. Igualment, per tal de jerarquitzar les variacions del discurs, totes aquestes veus s'articulen al voltant de diverses tipologies gràfiques: incissió, signe o memòria, contraposades amb les estètiques de les desaparicions i el collage visual imprès sense contacte ni pressió, o la discretització davant de l'analogia.

Aquesta publicació pretén, en definitiva, oferir una visió diversificada de la gràfica contemporània i constituir-se com una plataforma crítica des de la qual poden sorgir nous interrogants i sinergies, des dels nostres dos pols de recerca. Amb el present projecte s'ha buscat generar un espai de diàleg i contribuir a un intercanvi cada cop més fructífer en la relació de l'àmbit docent i la investigació artística a Europa.

DX5
Grup de recerca nascut l'any 2004 i adscrit al Departament de Dibuix de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Vigo. Des dels seus inicis, l'equip d'artistes, docents i investigadors del dx5 perfila diverses línies de recerca sobre la gràfica contemporània des d'una triple perspectiva: teòrica-conceptual, artística-pràctica i científica-tècnica.


Princeps
El taller de recerca i creació ARC>Princeps pretén explorar l'àmbit de la publicació artística: per què mostrar (o no mostrar) el que es fabrica, quins mètodes emprar, com, en quines proporcions? Les temàtiques de >Princeps, basades en elements històrics de la publicació artística, estan orientades a aprofundir en la reflexió sobre l'estampa i el llibre d'artista contemporani. Però, a més, també s'aborden la conferència, la generativitat, la publicació a internet i altres formes de mostrar al públic el treball artístic.

  • Autor Anne Heyvaert, Yves Chaudouët
  • Llengua Castellà, Francès
  • ISBN 978-84-15097-83-9
  • Any 2010
  • Edició primera
  • Pàgines 300 pàg.
  • Dimensions 17 x 23 cm.
  • Enquadernació rústega desplegable

30 Productes de la mateixa categoria: