Cuines de Barcelona Ampliar

Cuines de Barcelona

Isabel Segura

Una mirada des del feminisme sobre la cuina com a espai domèstic, analitzant l'estètica i el missatge de la publicitat de l'època, i els vincles entre ciutat, tecnologia i arquitectura.

Més detalls

24,00 €

Aquest llibre repassa com s’ha pensat a Barcelona la cuina com a espai domèstic (sovint anomenat laboratori pels mateixos autors que la tracten) des d’Ildefons i Clotilde Cerdà fins al tardofranquisme. Analitza l’evolució estètica de la publicitat i els seus missatges més remarcables, com ara el «Moulinex libera a la mujer» que va fer estralls durant els anys seixanta del segle XX. I desvetlla els vincles entre la història de la ciutat, de la tecnologia, de l’arquitectura, dels sabers, dels imaginaris i de la relació entre cuina i gènere. Veurem l’evolució de la ciutat pletòrica de les dècades de les exposicions Universal i Internacional, amb l’arribada de la llum elèctrica i la progressiva democratització del subministrament energètic, passant pel veritable cul-de-sac de la ciutat moderna, a partir del 1939.

«La millor situació dins la llar, per a la cuina, és la de cul-de-sac, perquè així s'eviten els passos que no tenen relació directa amb les funcions que s'hi duen a terme». Això ho deia el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya l'any 1974. Vet aquí una de les últimes parades d'aquest recorregut per la història de les cuines a Barcelona, que és molt més que això. Darrere de frases com aquesta també s'hi amaga un menyspreu generalitzat cap al subjecte (sempre femení) que habitava a la cuina, i el recorregut que proposa Isabel Segura també analitza críticament aquest aspecte.

*  *  * 
Aquesta obra s'ha publicat amb el suport de l'ICEC.

Isabel Segura Soriano (Barcelona) és historiadora. Autora especialitzada en la història moderna de Barcelona i, especialment, en la història de les dones. Els seus darrers llibres són Barcelona en construcció 1940-1970. Fotografies de Leopoldo Plasencia (2017) i Barcelona, ciutat de llibres (2016). També ha publicat, entre d'altres, llibres sobre La Habana com La Habana para mujeres (2003) i una Guia de dones de Barcelona (1995). Ha estat curadora d'exposicions com ara La lluita per l'oportunitat de viure (2010) i Maria Mercè Marçal: cos, creació i representació (2008).

Isabel Segura Soriano
© Mariona Colom

logo catalunya radio
La cuina: l'espai vital d'una casa, històricament silenciat — Un restaurant caníbal a Berlín (Catalunya Ràdio), 01/06/2018
logo El pais
Barcelona no estimava les cuines — El País, 23/08/2018
logo El Periodico
De cocinas, ciudades y mujeres — El Periódico, 08/03/2018
logo ARA
El laboratori domèstic — ARA, 18/02/2018

  • Autor Isabel Segura
  • Llengua català
  • ISBN 978-84-17188-18-4
  • Any gener 2018
  • Edició primera (coedició amb l'Ajuntament de Barcelona)
  • Pàgines 210
  • Dimensions 24 x 17 cm.
  • Enquadernació rústica amb solapes

30 Productes de la mateixa categoria: