El llegat artístic de Jordi Benito
Després de la seva mort, Jordi Benito va deixar més de 150 carpetes plenes de documents i fotografies de la seva trajectòria artística. Aquest llegat va ser catalogat, contrastat i revisat al llarg de dos anys per Vicenç Altaió, Glòria Fusté, Maria Permanyer, Carles Toribio i altres experts del Museu de Granollers. Una feixuga i minuciosa tasca que va donar com a resultat el llibre-catàleg Jordi Benito. Idees com a imatges / Documents com a obres d’art (1971 – 1984), el primer de dos volums sobre el llegat artístic de l’artista que aquest vespre hem presentat a la Nau Comanegra.
La presentació ha començat amb la intervenció de Maria Permanyer, conservadora del Museu de Granollers, que ens ha explicat com van descobrir el fons documental de Benito, com van decidir iniciar-ne la catalogació i com es va idear tota una exposició al voltant del material descobert (l’exposició, que comparteix nom amb el llibre, es pot visitar a la Sala 2 del Museu de Granollers).
En Vicenç Altaió ens ha fet una classe introductòria de la figura de Benito tot ensenyant-nos la gravació d’un vídeo conegut per molt poca gent: una performance que l’artista va fer el 12 de febrer del 1983 a Can Brustenga, a Santa Eulàlia de Ronçana, amb poc públic. A la performance, anomenada Assaig per a l’òpera Europa. Nothung, veiem a Benito estirat sobre un piano mentre dispara amb un fusell, arrossegant-se sobre una creu feta de sofre, o bevent vi d’un calze en una al·legoria del cristianisme per, tot seguit, arrapar una àguila sobre les seves espatlles per representar un mite nòrdic.
En Vicenç també ens ha explicat anècdotes, si més no curioses, sobre algunes de les performances de Benito. Una d’elles explica la vegada en què uns guàrdies civils volien denunciar-lo per actes pornogràfics, en una performance en què dues persones realitzaven l’acte sexual en viu, i entre varis dels assistents a la sala els van haver d’explicar que allò era art!
Sens dubte, Jordi Benito era un artista valent, radical, molt lliure i amb una potent estètica. És per això que moltes personalitats ens acompanyen avui a la presentació. Entre el públic trobem a diversos membres de la família Benito, al col·leccionista d’art Josep Maria Civit, a Lluís Reales, presentador de Terrícoles (BTV), a Catalina Serra, periodista de l’ARA i anteriorment d’El País. També a Maria Àngels Torras, directora de serveis territorials de cultura a Barcelona, al dissenyador Claret Serrahima, a Ernesto Ventós, o a Pere Sans, entre d’altres.

Vicenç Altaió presentant el llibre-catàleg de Jordi Benito a la Nau Comanegra
Vist: 320 vegades