La Barcelona secreta

 No podíem posar altre títol a aquesta ressenya si volem mantenir la inspiració que va portar Xavier Theros a crear el seu darrer llibre, Barcelona a cau d’orella: tota la tasca del mític Josep Maria Carandell recorrent i explicant els racons de la Barcelona més oculta però real, l’ofici de fer la crònica d’una ciutat viva i humana en uns anys en què s’iniciaven grans transformacions en la societat.

Xavier Theros hi ha bolcat molts anys de treball personal per culminar aquesta obra mestra; cinc-centes pàgines que condensen l’essència humana de la ciutat que encara el segle XXI. Una peça que mereixia un acompanyament de primer nivell, com ho són les fotografies recents de Consuelo Bautista que la il·lustren i que no necessiten peu de foto perquè s’autoexpliquen: la vida transcorrent a Barcelona.

Amb aquests antecedents, es presagiava una ocasió especial i la Nau Comanegra es quedava petita, de manera que ens hem hagut de traslladar al CCCB per acollir la presentació del llibre. I el públic ha complert; ha gaudit de les xerrades del autors i els han farcit de preguntes cada cop més curioses, més detallistes. Tampoc se n’ha escapat el professor i antropòleg Manuel Delgado, sempre mordaç i crític, que ha apadrinat els autors en aquesta ocasió. Tot plegat ha esdevingut un petit acte de construcció col·lectiva de la memòria recent de la ciutat, que per més explorada que hagi estat sempre amaga algun darrer raconet per descobrir i compartir.

Untitled-1

Vist: 274 vegades