Daniel Giralt-Miracle: «He vist cremar mobles de Gaudí a les fogueres de Sant Joan. Mobles que ara compra el MoMA»

Barcelona i el modernisme són dos conceptes inseparables. Cada racó de la ciutat està embellit per aquesta estètica tan nostrada –que a la resta del món coneixen com a Art Nouveau– i que va traspassar la frontera de l’arquitectura per tocar amb la seva gràcia totes les disciplines possibles: pintura, escultura, literatura, música i, fins i tot, dansa.

La ciutat modernista, un àlbum escrit pel crític de dansa Joaquim Noguero i il·lustrat meravellosament per Mar Cerdà, repassa aquest corrent tot endinsant-nos en una època única per descobrir que és gràcies als modernistes que avui som com som.

«Els pares se’l llegiran amb avidesa tot fent veure que el llegeixen als fills», diu del llibre l’escriptor i pioner de la revista juvenil Cavall Fort, Joaquim Carbó. I és que aquest àlbum és apte per a totes les edats: mentre els petits s’inicien en el modernisme a través dels detalladíssims dibuixos i les il·lustracions, els grans gaudiran d’una lectura que complementarà els coneixements que ja tenen i els descobrirà curiositats que encara no sabien.

El tàndem format per Noguero i Cerdà, que treballen junts per primera vegada, també deixa fascinat al crític d’art i historiador Daniel Giralt-Miracle: «Més que un llibre juvenil és un mini-tractat sobre el modernisme a Barcelona». L’historiador sap que documents com aquest són bàsics a l’hora de preservar la memòria i identitat catalanes, i recorda una època fosca en la que el modernisme era menyspreat i molts edificis eren enderrocats sense miraments. «He vist cremar mobles d’en Gaudí a les fogueres de Sant Joan. Mobles que ara compra el MoMA». Per això elogia el treball impecable i ben documentat que han dut a terme en Joaquim i la Mar, que ajudarà a les generacions que vindran a aprendre i entendre un corrent que va transformar allò ultralocal en una creació universal.

ciutat_modernista

Vist: 218 vegades