Les llibretes d’Alexandre Cirici Pellicer

No podem entendre el panorama cultural i artístic del nostre país sense la figura d’Alexandre Cirici Pellicer i, per aquest motiu, des de Comanegra sentíem la urgència de retre-li un homenatge. Quan la historiadora i doctora en Humanitats Glòria Soler ens va descobrir les llibretes inèdites de Cirici, de seguida vam saber que havien d’esdevenir un llibre.

Després de molts mesos d’esforç i d’un treball extremadament meticulós per part de la Glòria, per fi vam poder presentar el llibre -que vam titular Diari d’un funàmbul- davant d’un públic expectant a l’auditori Meier del MACBA. L’acte el va conduir en Vicenç Altaió, molt conscienciat del valor cultural i social de les llibretes: «Aquest dietari ens relata un dels temps més foscos de la nostra història des del punt de vista de Cirici i la seva peculiar manera d’entendre el món. És la nostra responsabilitat patrimonial conservar aquestes memòries, que són molt més que un dietari».

La Glòria és una de les persones que més s’ha endinsat en la ment de Cirici, doncs ha passat més de 6 mesos transcrivint ininterrompudament la seva menuda i entortolligada lletra. És per això que empatitza amb les penúries per les quals va passar: «És el testimoni de la dificultat de viure en aquells anys convulsos. Ell pateix perquè té sobre les espatlles el pes d’un triple repte: fer-se un lloc com a professional, tenir cura d’una família que cada dia és més nombrosa i recuperar el país que estimava».

A l’acte no podien faltar els seus amics i companys, que van compartir amb nosaltres els records i experiències viscudes al costat de Cirici: hi havia l’Oriol Bohigas, la Victoria Combalia, la Beth Galí, l’Antoni Llena, la Rosa Maria Malet, l’Antoni Marí, en Joaquim Nadal, en Perejaume, en Leopoldo Pomés, en Pere Portabella i l’Arnau Puig.

Tots plegats vam retre aquest sentit homenatge a la figura d’un home excels, la memòria del qual seguirà viva a través del llibre Diari d’un funàmbul, que alguns ja comparen amb el Quadern Gris de Josep Pla.

Ponents_cirici

Vist: 422 vegades