‘Roba estesa’, un conte que ens parla de la malaltia amb una delicadesa especial

El tractament d’una malaltia greu és una qüestió complicada d’entendre pels nens petits. El conte Roba estesa ens presenta una història d’argument delicat, però alhora explicada amb molta dolçor i amb un to poètic, que pot constituir-se com una bona eina per als pares i mestres que han d’explicar aquest concepte als nens i necessiten un cop de mà per abordar el tema.

Aquesta tarda hem presentat el conte a la Nau Comanegra, que estava engalanada amb tot de llençols i cordills, ben bé com si ens trobéssim al jardí on la nena pàl·lida juga amb el seu germà i escolta el xiuxiueig de la roba estesa. La idea d’ambientar l’espai d’aquesta manera ha estat de la Mercè Ubach i la Maria Palet, les autores, que han explicat davant d’un públic entregat els secrets que s’amaguen entre les línies d’aquesta història amb tant de sentiment.

«El conte retrata un sentiment d’incertesa», diu la Mercè, que ha escrit els textos. «Plantejo un narrador que no és omniscient, per tant, no sap què és el que li passa a la nena. No es coneix quina malaltia té, ni tan sols el seu nom». Al llarg de tota la narració perdura aquesta sensació, perquè el conte acaba en un punt incert. No sabem què és el que passa a continuació. «Per saber el final, els nens han de fer servir la seva imaginació».

Qualsevol diria que aquest conte narra un tema tan greu com una malaltia, perquè les il·lustracions són una font inacabable de color. La Maria Palet, que es va estrenar a Comanegra il·lustrant el Festes i tradicions catalanes, torna a utilitzar la tècnica del collage per presentar-nos a la nena pàl·lida i al seu germà, al vestit car i el pijama, al gat entremaliat i a l’ocellet. I, com és natural, no s’ha pogut estar d’amagar missatges secrets i simbolismes en els dibuixos. Ens ha revelat un d’ells: la nena va vestida de vermell, que simbolitza perill, i el germà de color verd, perquè és optimista. La resta de missatges els haurem de trobar nosaltres mateixos, com si fos un joc!

Després de la xerrada, un “xin-xin” de copes de cava, per celebrar la feina ben feta d’aquestes dues autores tan especials.

comanegra_conte_malaltia_1 comanegra_conte_malaltia_2comanegra_conte_malaltia_3

 

 

 

 

 

 

 

 

Vist: 153 vegades