La matriz intangible Ampliar

La matriz intangible

Ana Soler, Kako Castro (coord.)

Un estudi sobre l'impacte de les noves tecnologies del gravat en la creació artística contemporània.

Més detalls

15,00 €

Aquest producte ja no està en estoc

Aquest llibre està enfocat a la discussió de la gràfica contemporània des d'una reflexió teòrico-pràctica on interaccionen art i tecnologia. D'una banda, es parteix dels aspectes més creatius relacionats amb la recerca i l'evolució en aquest terreny, el vessant més tecnològic del qual s'ha vist impulsat cap a formes de comprensió del fenomen de l'estampa i la incisió, que s'allunyen metodològicament parlant de les tradicionals i que d'altra banda estan molt desenvolupades en el camp de les tècniques gràfiques industrials. Però aquesta adopció dels mitjans electrònics no és quelcom sobrevingut per atzar sinó un camí coherent i ben fonamentat des del pensament, les idees estètiques contemporànies i la necessitat d'expressió dels artistes actuals que han vist com noves solucions creen llenguatges i formes d'entendre l'art gràfic d'avui en dia.

S'hi exposen i descriuen aspectes, idees i conceptes que pertanyen al modus operandi de la creació d'obra gravada per mitjans actuals i el canvi de paradigma que ha experimentat la gràfica en el present, amb els sistemes d'estampació sense matriu física, en què es questionen els conceptes d'autoria, multiplicitat, digitalitat, etc.

Cal destacar que aquest canvi rapidíssim que s'està produint des de fa ben just quinze anys en realitat s'està gestant gairebé des de la invenció del calotip per Fox Talbot en el segle XIX, i tanmateix ha requerit de la gran accessibilitat a aquests mitjans actuals per poder desenvolupar-se plenament. La controvèrsia i la falta d'acceptació per part d'alguns contrasta amb l'entusiasme d'altres que han vist en la tecnologia el mitjà per expressar les seves idees, formes i sensibilitats inassequibles en altres temps. Així, és interessant destacar com l'ús i aplicació de les ja "no" tan noves tecnologies aporten un curiós enfocament en la llibertat i el mestissatge de mitjans que s'acosten al món gràfic des d'altres vessants com la filosofia, el cinema, l'art àmpliament massiu d'internet, l'art col·lectiu, la interactivitat de les creacions transfrontereres, etc.

Ana Soler i Kako Castro coordinen aquesta obra elaborada en el marc de les recerques i creacions artístiques del grup DX5, digital_&_graphic_art_research, de la Facultat de Belles Arts de Pontevedra (Universitat de Vigo). Aquest grup està integrat per investigadors i creadors especialitzats en la gràfica contemporània entesa amb la seva més àmplia possible significació, posant especial atenció a la conjugació de les tècniques gràfiques tradicionals i les més modernes, i en com l'evolució dels mitjans d'impressió gràfica altera profundament les formes contemporànies de creació i comunicació de l'art gràfic.

Per saber-ne més: DX5

  • Autor Ana Soler, Kako Castro (coord.)
  • Llengua Castellà
  • ISBN 84-8158-276-X
  • Any 2004
  • Edició primera
  • Pàgines 160 pàg.
  • Dimensions 17 x 23 cm.
  • Enquadernació rústega amb solapes
  • Altres Coedició amb DX5

30 Productes de la mateixa categoria: