L'enigma Arquimbau

Julià Guillamon

Una caixa que inclou una investigació al voltant de la vida i obra de Rosa Maria Arquimbau i l'edició facsímil d'una de les seves novel·les.

Més detalls

24,00 €

L'any 1934 Rosa Maria Arquimbau va publicar Història d'una noia i vint braçalets, una sàtira de la Barcelona dels primers anys de la República protagonitzada per Cri-Cri, una noia rossa, preciosa i descarada que col·leccionava amants i braçalets. Julià Guillamon n'ha reconstruït la història: la relació d'Arquimbau amb Josep Maria de Sagarra i Mercè Rodoreda, la connexió amb les pel·lícules de Lubitsch, els contes de Colette i amb Gentlemen Prefer Blondes, la comèdia d'Anita Loos que Marilyn Monroe va portar a la pantalla. Per què els homes li tenien tanta por? Moda, joies, sexe, còctels, política i amor.

Aquest estoig conté:

L'enigma Arquimbau. Sexe, feminisme i literatura a l'era del flirt. És el resultat de la investigació de Julià Guillamon, on recull tots els fragments que ha trobat sobre la vida de Rosa Maria Arquimbau i l’acompanya de 194 il·lustracions. Alhora, aquesta investigació esdevé el fil conductor ideal per retratar la vida i els costums de la societat barcelonina dels primers anys de la República. Un còctel que combina els licors més forts —sexe i amor, política i feminisme— a la recerca d'una nova relació entre homes i dones.

Història d'una noia i vint braçalets. L’edició en facsímil d’una de les novel·les que va escriure Arquimbau, on ens presenta la seva protagonista arquetip: la dona que busca la seva conveniència per sobre de l’amor. Aquesta sàtira explica la història de la Cri-Cri, una noia rossa i preciosa que col·lecciona amants i braçalets, que sap com funcionen les lleis que dicten els homes i no dubta a utilitzar-les a favor seu. La Cri-Cri va prendre molts aspectes de la mateixa Rosa Maria Arquimbau.

*  *  *
L'enigma Arquimbau
, juntament amb la novel·la Quaranta anys perduts i el recull Cor lleuger i altres narracions de l'era del flirt, formen una petita col·lecció tancada.

Aquesta obra s'ha publicat amb el suport de l'ICEC.

Julià Guillamon és escriptor, investigador i columnista de La Vanguardia. Ha publicat l’assaig La ciutat interrompuda. De la contracultura a la Barcelona postolímpica (2001), el volum de reportatges El dia revolt. Literatura catalana de l’exili (2008), la novel·la La Moràvia (2011) i un estudi monumental sobre la postguerra: Joan Perucho, cendres i diamants. Biografia d’una generació (2015). Ha estat comissari de les exposicions dedicades a Quim Monzó, Salvador Espriu, Leopoldo Pomés i Baltasar Porcel, a l’Arts Santa Mònica, el CCCB, la Pedrera i el Palau Robert.

L’enigma Arquimbau foma part d’una línia d’estudis sobre els anys trenta que es va iniciar amb Jamás me verá nadie en un ring. La historia del boxeador Pedro Roca, publicat el 2014 per Comanegra.


julia_guillamon
Foto: Leopoldo Pomés

logo blog
Recomanació del llibre — Blog d'Aleix Font, 27/11/2020
Una periodista una mica especial — Revista Capçalera, 30/11/2016
Vides al límit — Cultura|s, 23/04/2016
Escriure fins al darrer alè — El País, 20/04/2016
Les noves dones de la República — El País, 30/03/2016
El misteri de la mirada de l'esfinx — El Punt Avui, 20/03/2016
Reporteres amb talonets — El Punt Avui, 20/03/2016
Arquimbau, per Manuel Cuyàs — El Punt Avui, 20/02/2016
Rosa Maria Arquimbau, massa moderna pel seu temps — Sentits (Catalunya Ràdio), 18/02/2016
L'explosiva Rosa Maria Arquimbau — Cultura|s, 06/02/2016
logo
Ressenya de "L'enigma Arquimbau" — No dormir por haber leído, 12/10/2018

  • Autor Julià Guillamon
  • Llengua Català
  • ISBN 978-84-16605-06-4
  • Any 2015
  • Edició primera
  • Pàgines 336 pàg.
  • Dimensions 13 x 19 cm.
  • Enquadernació rústica amb solapes

30 Productes de la mateixa categoria: