David Garriga Guitart: «els conversos d’ara són conversos de la guerra. No saben què és realment l’islam»

El terrorisme gihadista ha esdevingut una de les màximes preocupacions de la societat occidental, sobretot des de l’atemptat de l’11 de setembre als Estats Units i després dels brutals atemptats i altres temptatives fallides que Europa ha patit per part dels terroristes islàmics.

La propaganda de terror de l’Estat Islàmic i Al-Qaida ocupa les primeres planes dels diaris i inunda les notícies amb imatges impactants. Tot i així, i malgrat la gran quantitat d’informació que apareix cada dia en els mitjans de comunicació, el gihadisme segueix sent un fenomen incomprensible i desconegut per a la majoria de la gent.

És des de la necessitat de trobar respostes per entendre millor aquesta amenaça que l’especialista David Garriga Guitart ens porta el llibre Yihad ¿qué es?, que hem presentat aquest vespre a la Nau Comanegra. En David ha vingut acompanyat d’en David de Caixal (professor, historiador militar, analista en terrorisme i geoestratègia internacional i Director General de SECINDEF) i junts han presentat el llibre davant d’un públic replet d’estudiants de criminologia, professors d’estudis àrabs i islàmics, persones de col·lectius musulmans i encuriosits pel tema.

 La presentació ha començat amb un vídeo de la Najat Driouech Ben Moussa, professora del Màster en Món Àrab i Islàmic de la Universitat de Barcelona i tècnica d’ocupació i formació, que degut al cansament acumulat pel ramadà no ha pogut assistir presencialment. La Najat ha fet una reflexió al voltant de la radicalització de joves occidentals i la seva adhesió a grups integristes. La Najat creu que la conversió, i immediata radicalització d’aquests joves, és deguda a la pèrdua de fe en la societat occidental que els ha acollit, perquè aquesta els ha rebaixat a ciutadans de segona categoria.

«Els conversos d’ara són conversos de la guerra. No saben què és realment l’islam», diu l’autor, en David Garriga. «Jo porto anys estudiant-lo i encara no l’entenc al 100%». Donat que Daésh (Estat Islàmic) aconsegueix radicalitzar a una persona en 4 mesos i escaig, en David sosté la tesi que ni els terroristes mateixos entenen les diferencies entre l’odi que promouen i la religió islàmica. Aquesta és part de la missió del nostre autor: aconseguir que la gent del carrer no confongui el terrorisme gihadista amb l’islam, que és una religió pacífica.

En David va resumir alguns dels apartats més interessants del llibre, dels quals destaquem el capítol 5, on analitza l’obra La gestión del salvajismo, també coneguda com La gestión de la barbarie, un manual de 113 pàgines que el terrorista i estratega Abu Bakr Naji va escriure l’any 2004. En el seu moment, va ser el llibre de referència d’Osama Bin Laden i avui ho és de l’actual – i autoproclamat– califa de Daésh, Abu Bakr Al-Baghdadi.

Aquest manual ofereix les pautes bàsiques perquè els fanàtics islamistes aconsegueixin envair els països dels “infidels”. Segons Garriga, aquestes pautes semblen impossibles d’acomplir, doncs són esbojarrades, però, lamentablement, l’Estat Islámic les està seguint al peu de la lletra. «Segons el manual, ara estem a la primera etapa, denominada ‘fase d’humiliació i esgotament’. Consisteix en minar la confiança i la moral de les societats democràtiques a través de la por. Ens volen portar fins al límit a base d’atemptats, assassinats de cristians, i el bombardeig continu d’informació a les xarxes socials».

És difícil que el terrorisme gihadista no ens generi por però, com no ens cansem de repetir a Comanegra, “conèixer a què ens enfrontem és el primer pas per lluitar contra el problema”. És per això que us animem a llegir Yihad ¿qué es?, perquè pugueu construir una opinió pròpia sobre la gihad, millor formada, i trobeu les respostes necessàries per comprendre la realitat que amenaça el nostre model de societat.

Vist: 351 vegades