Manifest sobre la venda de llibres en temps de confinament

Des de Comanegra, i com a impulsors als Països Catalans de la iniciativa #AdoptaUnaLlibreria (que ja compta amb diverses editorials i celebrarem que en vinguin moltes més), volem marcar la nostra posició sobre el debat que pugui sorgir de la comercialització de llibres durant aquest confinament.

Parada de Comanegra

Ni com a empresa ni com a equip humà, no ens veiem amb dret ni autoritat d’imposar a ningú com ha de comprar durant aquests dies tan confusos. Creiem que la nostra responsabilitat passa per complir la llei, assegurar protocols estrictes per als enviaments que es desitgin ara i oferir opcions imaginatives i fàcils per enfortir la cadena del llibre i la diversitat de l’oferta disponible. És per això que la nostra iniciativa contempla dues opcions: l’enviament a domicili immediat i l’enviament un cop passat el confinament, amb la mateixa fórmula d’adopció que ens van suggerir els companys italians.

No volem participar de cap debat per desqualificar cap posició ni discurs de ningú, perquè tots ens semblen comprensibles i respectables. Dit això, volem sintetitzar en uns pocs punts per què creiem que #AdoptaUnaLlibreria és una bona iniciativa, quina és la nostra posició com a equip, i per indicar alguns riscos que veiem sobrevolar aquests dies:

  1. Creiem que el ciutadà és adult i sobirà amb les seves decisions de compra. Respectem qualsevol posició d’objecció de consciència pel que fa al consum durant el confinament i per això creiem que la millor opció i més clara amb els nostres clients és que puguin triar: vols els llibres ara o els vols passat el confinament? Tot ens sembla igualment respectable.
  1. Estem convençuts que empreses com la nostra i altres que s’han adherit a #AdoptaUnaLlibreria, precisament, garanteixen una millor seguretat amb els enviaments que fan, al costat de grans empreses que no es veuen gens afectades pels debats i els conflictes que puguem tenir entre els petits i mitjans. Més que mai, fem fort el lema ja que ho faràs, fes-ho bé. Podem respondre sens dubte del nostre model, de les condicions de tots els nostres treballadors i dels nostres protocols.
  1. Un clima de confrontació entre opcions de compra no afecta ni la imatge ni les vendes del “peix gros”, sinó la imatge i les vendes del petit que està intentant dinamitzar imantenir viu i divers el sistema. I qualsevol fórmula ha de passar per l’empatia cap a la situació greu de tothom i la responsabilitat envers una cadena del llibre que volem que segueixi sent tant o més plural com fa mesos.
  1. Celebrem qualsevol iniciativa que respecti aquest últim punt i esperem que entre tots aconseguim fer el #SantJordiAcasa més alegre possible dins l’òbvia tristesa general, i que segueixin sorgint idees per sortir d’aquest mal tràngol amb ganes de seguir lluitant pel món que estimem i ens conforma: el llibre.
  1. Entenem que aquests dies és difícil encertar-la al 100% amb el que cal fer com a empresa per afrontar una situació tan extraordinària, però no afavorirem mai la idea que els llibres són un luxe prescindible o secundari; ni els llibres ni les persones que els fan possibles.

I finalment: no tenim paraules per descriure el vertigen davant les indicacions erràtiques de les institucions en aquesta matèria.

Vist: 327 vegades