‘Ya me quejo yo por ti’, el nou llibre de Paco Mir

En Paco Mir, conegut -entre altres coses- per ser un dels integrants del Tricicle, s’embarca en una aventura doble: escriure un llibre, disfressat de diari personal, on els pensaments ragen sense filtre i sense embuts, i les reflexions més estrambòtiques van acompanyades d’il·lustracions igual de surrealistes. El resultat de tot això és el Ya me quejo yo por ti.

L’autor d’aquest diari és l’Agustín Mellado, un home malgirbat, dessaborit, gras i introvertit que un dia decideix recuperar un vell quadern personal per escriure-hi “contundents reflexions vitals”, que no són altra cosa que les seves neures diàries sobre la vida, la feina i les dones.

L’Agustín es queixa de tot allò que enterboleix el nostre ànim, però que nosaltres, com a ciutadans pretesament gens neuròtics, no ens atrevim a criticar: que el 15 de gener encara et desitgin “bon any nou”; que en els formularis et marquin amb una “X” allà on, precisament, has de signar; els viatgers que pugen a la típica cinta mecànica de l’aeroport i, de sobte, obliden que saben caminar; els sopars d’empresa, una activitat innecessària per la qual han de passar tots aquells que treballen en un entorn “de bon rotllo”; la gent que es queixa sense motiu, per pur esport, o per pur costum.

Per la presentació vam posar tot de cadires al pati de la Fàbrica, preveient que assistiria un munt de gent. No ens vam equivocar! En Paco Mir té un poder de convocatòria gairebé tan extraordinari com la seva capacitat per fer riure. Vam veure moltes cares conegudes, com en Carles Sans, un altre dels integrants del Tricicle; en Xarli Diego, el mànager del grup; la Pilar Mir, la germana del protagonista de la nit…

La vetllada transcorria amb molta tranquil·litat fins que en Pepín Tre (actor, compositor, cantant, humorista i pensador precolombí) va pujar d’alt de l’escenari. Quin fart de riure! Va descriure el llibre de moltes maneres diferents, totes ben surrealistes, i una de les que va tenir més èxit va ser aquella en què deia: «Es un libro con las letras muy bien puestas. Si lo tienes en la estantería y tu perro lo tira el suelo, cuando lo recojas comprobarás que todas las palabras siguen en su sitio. ¡No se mueve ni una!».

Abans d’acabar, des de Comanegra volem emetre un avís per tots els assistents a la presentació: la vostra cosechadora arribarà en un parell de dies, no patiu! (Una broma en petit comitè)

Vist: 254 vegades