Pensar la imatge. Homenatge a Arnau Puig

Pensar la imatge. Homenatge a Arnau Puig

18,00 €
Impuestos incluidos

Un llibre que sorgeix de l'homenatge que l'Ajuntament de Barcelona fa al Premi Nacional de Cultura.

 

Aquest llibre dóna testimoni dels anys de formació intel·lectual d'Arnau Puig, crític d'art i filòsof de la itinerància, plenament actiu en els moments actuals i recentment guardonat amb el Premi Nacional de Cultura. Però sobretot conegut abastament com a fundador de les revistes d'art Algol (1946) i Dau al Set (1948), projectes paradigmàtics de l'avantguarda catalana de postguerra.

Des del seu naixement el 1926 fins a la seva tornada de París el 1962, coneixerem les claus de dues etapes biogràfiques que consoliden la seva formació i el preparen per a desenvolupar la seva trajectòria professional, un cop retornat a Barcelona. En la primera, un jove Arnau Puig autodidacta aconseguirà accedir als llibres essencials del pensament filosòfic de les formes més inverosímils i compartirà les seves inquietuds amb la colla de joves artistes que posteriorment constituiran Dau al Set: Tàpies, Brossa, Pons, Cuixart i Tharrats. En la segona etapa, marxarà a doctorar-se a la Sorbona i, confrontat a l'enrenou polític i cultural de París, consolidarà la seva línia teòrica de penament que postula que la filosofia sorgeix de la realitat i que els conceptes són resultat de l'experiència viscuda.

*  *  *
Llibre publicat amb motiu de l'exposició realitzada a La Virreina Centre de la Imatge.

Autor
Arnau Puig i altres
Idioma
català
ISBN
978-84-15097-70-9
Año
2013
Edición
primera (coedició amb l'Ajuntament de Barcelona)
Páginas
304 pàg.
Dimensiones
24 x 17 cm.
Encuadernación
rústica amb solapes
10000 Artículos

Arnau Puig, Premi Nacional de Cultura 2012 a la Trajectòria Professional i Artística. Filòsof, sociòleg i crític d'art, format a la UB i a la Sorbona de París; molt influenciat per l'existencialisme francès, és un dels principals impulsors de l'avantguardisme estètic i filosòfic català. Conjuntament amb personalitats com Joan Brossa, Antoni Tàpies, Joan Ponç, Modest Cuixart o Joan-Josep Tharrats, va ser un dels fundadors de Dau al Set, el grup artístic d'avantguarda més important de Catalunya. Comunicador amb àmplia experiència, és una de les figures més rellevants per a la història del nostre país.

Fundador de les revistes Algol i Dau al Set, al llarg de la seva trajectòria ha col·laborat amb La Vanguardia, Cúpula, Presencia, Siglo XX, Nueva Forma o El País, i ha exercit la crítica a Revista Europa, Gazeta del Arte, Batik, Avui i Artes Plásticas. Entre 1964 i 1975 va ser president del Cercle Maillol de l'Institut Francès de Barcelona. També ha estat professor a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UB i de la UAB, catedràtic d'Estètica a l'ETSAB (Facultat d'Arquitectura) i director de l'Institut d'Història i Arqueologia del Consell Superior d'Investigacions Científiques a Roma. Arnau Puig és membre del consell assessor de l'editorial Comanegra.