... ...
L'endemà de la retirada

L'endemà de la retirada

25,00 €
Impuestos incluidos

Un retrat de les petjades que va deixar l’exili republicà l’any 1939 a través de la mirada d'Antoni Campañà.

 

Després del gran èxit de La capsa vermella i el descobriment internacional de la figura d’Antoni Campañà, arriba un nou llibre del que s’ha reconegut ja com un dels fotògrafs de guerra més importants del país.

Març del 1939. L’endemà de la Retirada republicana per Portbou. La mirada fotogràfica d’Antoni Campañà fa explotar la història i trenca amb tot allò establert per la correcció política. L’escenari de les fotografies? El final d’un trajecte pels camins i les carreteres de l’Empordà. D’un viatge interior per les sinuoses arestes, els barrancs i els ponts destruïts de l’experiència vital d’una guerra brutal que ho ha trencat tot. D’un camí personal del mateix Campañà cosificat en acostar-se a tocar del Mediterrani i dels Pirineus tot perseguint la línia fèrria que connecta la gran urbs, Barcelona, amb la línia que dona l’entrada a França. En arribar allà, en creuar la línia divisòria, la pregunta es fa evident: quin so fa un còctel format per l’absència, el silenci i la tramuntana? I el cautxú cremat, quina olor fa? I encara més transcendent: com es construeix un autoretrat? I és que el llibre que teniu a les mans explica, a través de la bellesa dramàtica de la destrucció, un viatge interior. Un retrat de la complexitat de la Guerra Civil i de les absències que provocà. En definitiva, d’una vida paral·lela que no s’acabà consumant però que existí en l’experiència personal del fotògraf.

Ruïnes de guerra: petjades d'una civilització exiliada.

Pròleg d'Alfons Quera Carré.

*  *  * 
Aquest llibre s’ha elaborat com a catàleg per acompanyar l’exposició organitzada al MUME de la Jonquera entre l’abril i el setembre de l’any 2021: Antoni Campañà. L’endemà de la retirada: Portbou, 1939.
Organitza: Museu Memorial de l’Exili (MUME)
Comissariat: Arnau Gonzàlez i Vilalta
Coordinació: Miquel Serrano i Alfons Quera

*  *  * 
Aquesta obra s'ha publicat amb el suport de:
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Autor
Antoni Campañà
Idioma
català
ISBN
978-84-18022-80-7
Año
març 2021
Edición
primera
Páginas
144
Dimensiones
20 x 25 cm.
Encuadernación
tapa dura
Otros
pròleg d'Alfons Quera Carré
Autor info
selecció de les imatges, text i peus de foto d'Arnau Gonzàlez i Vilalta
9997 Artículos

Selecció de les imatges, text i peus de foto a càrrec de l'historiador Arnau Gonzàlez i Vilalta, qui també va treballar en el llegat inabastable d'Antoni Campañà publicat a La capsa vermella.

Antoni Campañà (Arbúcies, la Selva, 1906 – Sant Cugat del Vallès, 1989) fou un fotògraf català. Encara que va néixer a Arbúcies el 15 de març de 1906, la seva infància es va desenvolupar al barri barceloní de Sarrià, on treballava el seu pare. La seva obra sobre la guerra va ser enterrada al fons d’un garatge perquè, en vida seva, no fos utilitzada amb finalitats polítiques de cap mena. La capsa vermella (traduïda ja al castellà i al francès va començar a recuperar-les.