Figura d'assaig
Fuster d’alta volada: la millor antologia sobre l’assaig crític del principal pensador literari dels Països Catalans.
«La crítica dona a una societat consciència de la seva literatura, en revelar-li que sota la funció hedonística del poema, de la novel·la, del drama, hi ha un fort entrellat d'implicacions morals, i la figura exacta d'un poble que també així fa la seva història».
Si Joan Fuster és «un autèntic professor de lectura», com ens diu Antoni Martí Monterde, aquest volum voldria esdevenir-ne una escola; una escola de lectura. Per a un llibre hi ha pocs reptes tan importants com aquest. Des del seu escriptori, l'autor de Sueca va ser un dels grans creadors de llibertat que han tingut les lletres catalanes, un escriptor majúscul que no acabarem mai de celebrar. Aquesta antologia se centra en aquest Fuster lector, el més ric i apassionant; el que conjuga el comentari històric i polític en la seva passió central, la literatura, i més concretament l'assaig. Perquè Fuster és, per damunt de tot, una figura d'assaig.
Selecció i pròleg d'Antoni Martí Monterde.
Figura d'assaig és el sisè títol que forma part de la col·lecció «Autories».
___
També disponible en e-book aquí.
* * *
Aquesta obra s'ha publicat amb el suport de:
- Autor
- Joan Fuster
- Idioma
- català
- ISBN
- 978-84-18857-02-7
- Año
- octubre 2021
- Edición
- primera
- Páginas
- 486
- Prólogo
- Antoni Martí Monterde
- Dimensiones
- 14 x 21 cm.
- Encuadernación
- rústica amb solapes
- Colección
- Autories
Joan Fuster (Sueca, 1922). L'obra de Fuster destaca per la seva diversitat quant a temes, com també pels gèneres i les tècniques emprades. Ha utilitzat sobretot la forma de l'assaig llarg (El descrèdit de la realitat, Les originalitats) però també l'aforisme (Judicis finals) i el dietari íntim (Indagacions possibles, Causar-se d'esperar). Les col·laboracions periòdiques a la premsa també formen part d'una de les seves facetes que trobem en la seva producció. Escriu a València, Levante, Jornada i també per al setmanari barceloní Destino i per a algunes revistes catalanes que veuen la llum a l'estranger. El 1975 li és concedit el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
Antoni Martí Monterde (Torís, la Ribera Alta, 1968). Compagina la seva tasca com a docent a la Universitat de Barcelona amb la direcció de la col·lecció «Figura», a Edicions UB, i l'escriptura. Autor de diversos articles i, dins del gènere de l'assaig, ha publicat, entre altres títols, París, Madrid, New-York: Les ciutats de lluny de Josep Pla (2019), Premi Joan Fuster dels Premis Octubre 2018, i L’home impacient (Diaris 1996-1998) (2020), Premi Ciutat de València d’assaig 2019.
Nació Digital, 20/11/2022 | Joan Fuster d'ací a cent anys
Núvol, 23/08/2022 | De dos Fusters, fer-ne un
VilaWeb, 18/01/2022 | Novetats fusterianes
VilaWeb, 25/11/2021 | Menció del llibre
Nació Digital, 24/11/2021 | «Encertada selecció d'articles sobre literatura i cultura»
Última Hora, 31/10/2021 | «Releer a Fuster es recordar que es uno de los más grandes»
Els experts (iCat), 27/10/2021 | «M'agradaria que aquesta edició, completa com és, i transversal pogués arribar a suposar una mena de ressorgiment de la figura de Fuster» (min. 05:58)
Elperiòdic.com, 23/10/2021 | «Una gran colección sobre ensayo crítico del principal pensador literario en lengua valenciana»
Stroligut, 20/10/2021 | Avançament del llibre: llegeix l'article que clou el recull