La fàbrica Lehmann
La història d'un dels emplaçaments icònics de l'Eixample: indústria, nines travessades per l’Holocaust, supervivència cultural i cooperació.
«L'estiu del 1893 van sonar campanes de noces a Nuremberg». Qualsevol iniciativa industrial, individual o col·lectiva, es nodreix d'històries humanes, i és per això que aquest llibre comença així: amb un casament. Avui la fàbrica Lehmann és un dels espais de creació més importants i dinàmics de Barcelona, on conviu una enorme diversitat de disciplines i de maneres de fer que enriqueix el seu barri i hi deixa una petjada cultural innegable.
Però tot va començar en aquella confluència de dues famílies alemanyes d'origen jueu i en la fascinació de dos enamorats per la ciutat que sortia pletòrica de l'Exposició Universal del 1888. Una història que mostra la petjada del nazisme a Espanya després de la victòria de Franco, però també la pervivència cultural i empresarial d'aquella primera empenta i la força creativa de la Barcelona actual.
* * *
Aquesta obra s'ha publicat amb el suport de l'ICEC.
- Autor
- Diversos autors
- Idioma
- català
- ISBN
- 978-84-16605-86-6
- Año
- maig 2017
- Edición
- primera
- Páginas
- 150
- Dimensiones
- 17 x 24 cm.
- Encuadernación
- rústica amb solapes
Dory Sontheimer (Barcelona, 1946) és néta dels antics propietaris i autora de Las siete cajas i La octava caja.
Mercè Tatjer (Barcelona, 1942) és professora de la Universitat de Barcelona. En el camp de l'anàlisi i l'estudi, col·labora amb diferents grups en programes de recerca i de difusió del patrimoni industrial i de la ciutat. Entre les nombroses publicacions en què ha participat, és autora de L'habitatge a Catalunya (coautora, 1993), La configuració dels barris populars de la Ciutat Vella, dins Els barris de Barcelona (1999), La ciutat de les fàbriques. Itineraris industrials de Sant Martí, Barcelona (2002), Memòria del passat industrial de les Corts, Barcelona (2005) i Can Ricart. Estudi Patrimonial (2005).
Pere Capellà Simó (Palma, 1981) és doctor en Història de l'Art i llicenciat en Belles Arts, ha merescut el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d'Història pel llibre La ciutat de les joguines. Barcelona 1840-1918.
Susana Sánchez Suárez (Barcelona, 1950) és historiadora llicenciada per la Universitat de Barcelona (1979) i professora d'història durant 29 anys. És coautora del llibre Barcelona, ciutat de fàbriques (Nau Ivanow, 2000), en el qual va participar amb el que és el primer estudi publicat sobre la fàbrica Lehmann.
María-Luisa Camarero Roca (Valls, 1951) és bibliotecària (Biblioteca del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Museu Frederic Marès, entre altres). Des de 1987, va iniciar l'elaboració d'una important base de dades sobre la història de la nina a Catalunya i a Espanya, al mateix temps que començava a col·leccionar. Coneixedora del passat de la fàbrica Lehmann, va gestionar la donació del fons documental de l'empresa –avui, de valor inestimable– l'Arxiu Nacional de Catalunya.