Cuines de Barcelona

Cuines de Barcelona

24,00 €
Impuestos incluidos

Una mirada des del feminisme sobre la cuina com a espai domèstic, analitzant l'estètica i el missatge de la publicitat de l'època, i els vincles entre ciutat, tecnologia i arquitectura.

 

Aquest llibre repassa com s’ha pensat a Barcelona la cuina com a espai domèstic (sovint anomenat laboratori pels mateixos autors que la tracten) des d’Ildefons i Clotilde Cerdà fins al tardofranquisme. Analitza l’evolució estètica de la publicitat i els seus missatges més remarcables, com ara el «Moulinex libera a la mujer» que va fer estralls durant els anys seixanta del segle XX. I desvetlla els vincles entre la història de la ciutat, de la tecnologia, de l’arquitectura, dels sabers, dels imaginaris i de la relació entre cuina i gènere. Veurem l’evolució de la ciutat pletòrica de les dècades de les exposicions Universal i Internacional, amb l’arribada de la llum elèctrica i la progressiva democratització del subministrament energètic, passant pel veritable cul-de-sac de la ciutat moderna, a partir del 1939.

«La millor situació dins la llar, per a la cuina, és la de cul-de-sac, perquè així s'eviten els passos que no tenen relació directa amb les funcions que s'hi duen a terme». Això ho deia el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya l'any 1974. Vet aquí una de les últimes parades d'aquest recorregut per la història de les cuines a Barcelona, que és molt més que això. Darrere de frases com aquesta també s'hi amaga un menyspreu generalitzat cap al subjecte (sempre femení) que habitava a la cuina, i el recorregut que proposa Isabel Segura també analitza críticament aquest aspecte.

*  *  * 
Aquesta obra s'ha publicat amb el suport de l'ICEC.

ICEC.png

Autor
Isabel Segura
Idioma
català
ISBN
978-84-17188-18-4
Año
gener 2018
Edición
primera (coedició amb l'Ajuntament de Barcelona)
Páginas
210
Dimensiones
24 x 17 cm.
Encuadernación
rústica amb solapes
9995 Artículos

Isabel Segura Soriano (Barcelona) és historiadora. Autora especialitzada en la història moderna de Barcelona i, especialment, en la història de les dones. Els seus darrers llibres són Barcelona en construcció 1940-1970. Fotografies de Leopoldo Plasencia (2017) i Barcelona, ciutat de llibres (2016). També ha publicat, entre d'altres, llibres sobre La Habana com La Habana para mujeres (2003) i una Guia de dones de Barcelona (1995). Ha estat curadora d'exposicions com ara La lluita per l'oportunitat de viure (2010) i Maria Mercè Marçal: cos, creació i representació (2008).

Isabel Segura Soriano
© Mariona Colom