La 1a edició de la Fira del Llibre Únic es va celebrar el 12 de juny de 2021 amb un èxit que ha superat les nostres expectatives com a organitzadors, que ja eren prou optimistes. En volem deixar una petita mostra escrita que resumeixi les nostres impressions més fresques i les intencions per a les edicions que vindran (que en vindran!).
Primer fem memòria, que serà fer memòria d'una història feliç.
Vam tenir la primera idea d'una Fira del Llibre Únic l'any 2018. Aquella tardor se'ns va encendre la primera guspira, però ni molt menys ens podíem imaginar que aquella idea esbossada, amb bones intencions però sense un pla d'acció definit, acabaria prenent l'envergadura que ha pres. Durant un any hi vam anar pensant amb intermitència, i a final del 2019 vam enfilar les idees que teníem al calaix, vam dissenyar la fira i vam contactar amb els que havien de ser els editors de la primera edició. La primera edició havia de ser el juny del 2020.
Vam fer una alineació d'editorials de luxe, vam parlar amb la distribuïdora Les Punxes perquè ens ajudés a comunicar la idea a llibreries (perquè si no aconseguíem fer-la extensiva a llibreries no seria efectiu allò de «donar nova vida a uns llibres que s'ho mereixen»), i ens vam quedar contents amb la resposta de tothom. Però a principi del 2020 va venir el virus. El 2020, doncs, era impossible. Teníem tot el disseny de la fira fet, la imatge, el discurs, fins i tot els cartells i els punts de llibre dissenyats, i ho vam haver de tornar a posar al calaix.
I pel mig, l'aprenentatge de la pandèmia, la interrupció dels serveis de novetats i els discursos unànimes del sector en favor del llibre de fons. Editors, tots, fent esforços per allargar la vida dels llibres, produccions anuals caient en picat, mesures de confinament erràtiques afectant les llibreries (ara essencials, ara no). Les circumstàncies, per tant, convertien aquella fira que inicialment pretenia ser simpàtica, lúdica —aire fresc en un mes de juny en què les vendes de llibres no són cap alegria—, en una iniciativa que podia representar alguna cosa important. I això ens afegia responsabilitat.
La festa de la primera edició, el 12 de juny del 2021, va ser d'una felicitat rotunda, va venir molta gent en un dia realment tòrrid, els editors vam estar contents de compartir el pati, vam compartir tots el marxandatge de l'homenet somrient, l'oferta d'activitats va ser rodona, magníficament diversa, totes les activitats van tenir una sala que feia goig de públic, i encara més: no va fallar cap micròfon (12 activitats en 9 hores sense que falli cap cable semblava impossible).
En un dia especial passen coses especials, com que un dels actors que venen a presentar un llibre li confessi a una de les organitzadores que si es dedica al teatre és per un espectacle que va produir ella fa quinze anys. O que el sorteig que fas entre tota la gent que assisteix a la fira el guanyi una noia que casualment és entre el públic d'última hora i, per postres, estigui celebrant el seu aniversari aquell dia. Anècdotes que arranquen grans somriures.
Que la nova consellera de Cultura, Natàlia Garriga, triés la Fira com el primer acte públic del seu nou càrrec (i si no el primer, gairebé) va ser un honor que li hem d'agrair. De fet, hem d'agrair l'assistència a totes i cadascuna de les persones que ens van acompanyar, perquè, després de més de dos anys de barrinar una idea tan estimada, no hi ha res millor que trobar un pati ple de lectors agraïts i amb ganes de celebrar el naixement de la Fira.
També hi ha inconvenients que recordarem, i ens en riurem, com el fet que, després d'una odissea per inflar uns globus meravellosos amb el logo somrient de l'homenet del Llibre Únic, una odissea que es va resoldre deu minuts abans de l'obertura amb un membre de l'equip anant corrents a una botiga per inflar-los perquè l'heli comprat dies abans era defectuós, després de tot, al cap de mitja hora de posats els globus, uns nens decideixin alliberar-los i ens volin pels aires. Deuen ser a Mart, ara, ja se'ls trobaran els que hi vagin.
El més important de tot, amb molta diferència, i el que treballarem més per potenciar en pròximes edicions, és la implicació de les llibreries en el festival. Perquè el festival té el tret de sortida a la Lehmann, però està pensat per dinamitzar uns llibres que s'ho valen (si més no, que els editors ens hem mullat per dir que s'ho valen més que d'altres). I hem de dir que estem emocionadíssims de veure la resposta d'un gran número de llibreries, inclòs el Gremi de Llibreters, en aquesta aventura, comprant a cegues els lots de llibres únics i ajudant-nos en la difusió de la iniciativa. Aquí Les Punxes ha demostrat ser la distribuïdora més professional i trempada del país.
La inversió en temps, idees i diners de l'equip de Comanegra ha estat molt important, no ens està de més dir-ho, però la recompensa és descomunal. En sortim més pinya, amb més ganes de fer feina i amb més confiança en el que ha de venir. L'any que ve hi tornarem, i els que vinguin també; tenim les ganes de fer-ho, l'energia i els ànims. I treballarem per fer una fira cada vegada millor, amb la mateixa vocació i caràcter, amb signatura pròpia i ganes de deixar una empremta anual en la dinàmica del sector i en les agendes dels lectors, que són el més important del nostre ecosistema.
©Fotografia: Manuel Medir