Pàtria i progrés: La Mancomunitat de Catalunya, 1914-1924

Pàtria i progrés: La Mancomunitat de Catalunya, 1914-1924

18,00 €
Impuestos incluidos

Un llibre per commemorar el centenari de la Mancomunitat de Catalunya, que ens ajudarà a entendre què va ser i què va significar.

 

Amb poc es va fer molt. Aquesta idea podria definir l'experiència de la Mancomunitat de Catalunya, que s'explica de manera detallada, amena i rigorosa en aquest llibre escrit per Agustí Colomines i Aurora Madaula.

A principis del segle XX, amb unes competències limitades i recursos escassos, Enric Prat de la Riba va gosar fabricar el futur en comptes d'esperar-lo assegut, com feien els homes de la vella política espanyola. El futur no era una abstracció per als impulsors de la Mancomunitat; el futur eren escoles, hospitals, carreteres, biblioteques, xarxa de telèfons i moltes més infraestructures que es feien al servei de la gent. Mai tan poc poder ha estat emprat d'una manera tan sàvia i exemplar, fins al punt que encara avui és visible el llegat admirable de la Mancomunitat en diversos àmbits de la nostra vida col·lectiva.

Cal valorar i divulgar entre les noves generacions aquesta èpica dels que van assumir la responsabilitat de construir un país amb quatre canyes, fent veure que tenien més palanques de les que de debò tenien. Ells van tenir fe en ells mateixos i en una societat que no tenia por, per això van canviar la fesomia de Catalunya.

Els catalans d'avui som fills del 1914 més que del 1714.
Del pròleg de Francesc-Marc Álvaro.

*  *  *
Aquesta obra s'ha publicat amb el suport de l'ICEC.

ICEC.png

Autor
Agustí Colomines, Aurora Madaula
Idioma
català
ISBN
978-84-16033-12-6
Año
2014
Edición
primera
Páginas
232 pàg.
Dimensiones
22,5 x 14,5 cm.
Encuadernación
rústica amb solapes
9996 Artículos

Agustí Colomines (Barcelona, 1957) és doctor en història contemporània i professor titular del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona. És director acadèmic de la Càtedra UB Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats i investigador principal del GRENPoC (Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals). És membre del Centre d'Estudis Històrics Internacionals-Pavelló de la República de la UB (CEHI), i també és membre de l'Associació per a l'Estudi de l'Etnicitat i el Nacionalisme (ASEN) a la London School of Economics i de l’Association for the Study of Nationalities (ASN) de la Columbia University (EUA). Va ser director acadèmic de l'Àrea d'Estudis Nacionals i Identitaris de l'Institut Internacional de Postgrau i, durant 8 mesos, director dels Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (2009-2011). De 2004 a 2007 va dirigir Unescocat i del 2007 al 2013 va ser director de la Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem). Va ser membre del consell editorial d'Angle del 2000 al 2008 i és coeditor de les revistes acadèmiques El ContemporaniAfers. Fulls de recerca i pensament. També és membre del Consell Assessor Internacional de la revista Nations and Nationalism.

Aurora Madaula (Mollet del Vallès, 1978) és llicenciada en Història i Màster en Estudis Històrics de la Universitat de Barcelona (UB), on desenvolupa la seva tesi doctoral sobre els antecedents històrics del conflicte nacional basc i les seves influències internacionals. És membre de GRENPoC (Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals), integrat en la Càtedra UB Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats. El seu treball de final de Màster amb el qual va analitzar la influència àrab-israeliana sobre el conflicte basc, obtingué una Matrícula d’Honor. El 2012 va rebre una beca d’investigació del CoNCA (Consell Català de la Cultura i les Arts ) per estudiar les polítiques de la memòria històrica a Catalunya, el País Basc i Espanya. Pertany a l'Association for the Study of Nationalities (ASN) de la Columbia University (EUA). El 2014 ha obtingut la Beca Margarida Companys per al foment dels estudis nacionals. Ha defensat ponències sobre el nacionalisme i la memòria històrica a les universitats de Londres i Salamanca i a l’Institut de Comunitats hongareses a l’estranger (Budapest). Ha estat professora d'història a secundària durant més de sis anys, inclòs un any a Ohio, EUA.

Pàtria i progrés — Diari de Girona, 28/09/2014
Centenari de la Mancomunitat — El Punt Avui, 09/05/2014
1714, fi de cicle — El País, 22/04/2014
Recomanacions de Sant Jordi — El Matí Digital, 18/04/2014
'Els catalans som fills del 1914' — Presència, 06/04/2014
Un centenari en clau d'actualitat — Cultura/s, 02/04/2014