Prostitució
Arquimbau reflexiona amb humor i enginy sobre l'ofici més antic del món.
Un llibre de Rosa Maria Arquimbau sobre la prostitució? Sí! Va aparèixer als arxius de censura. Una dona que treu el nas en els primers puticlubs i descriu com són les noies que hi treballen i els homes que hi van. On s'és vist! Es van prostituir Safo o Cleopatra? Per què la història els atribueix aquesta mala fama? Els pescadors de la Costa Brava dels anys seixanta que acceptaven diners o regals de senyores a canvi de favors sexuals, no es prostituïen? Quanta hipocresia! Arquimbau ataca a tort i a dret amb humor càustic.
Subtítol: Des d'allò de la poma fins als nostres dies.
Julià Guillamon ha publicat L'enigma Arquimbau. Sexe, feminisme i literatura a l'era del flirt (2015) i dos volums de narrativa de l'autora, Cor lleuger i Quaranta anys perduts (2016), tots tres editats per Comanegra. Prostitució. Des d'allò de la poma fins als nostres dies tanca la col·lecció d'obres d'Arquimbau amb un esclat d'energia.
«M'agrada l'Arquimbau i tinc la sensació que hauríem pogut anar a fer copes juntes. Quan pren partit, és enginyosa. Quan és neutra, és commovedora»
— Empar Moliner
* * *
Aquesta obra s'ha publicat amb el suport de l'ICEC.
- Autor
- Rosa Maria Arquimbau
- Idioma
- català
- ISBN
- 978-84-16605-94-1
- Año
- setembre 2017
- Edición
- primera
- Páginas
- 144
- Dimensiones
- 13 x 19 cm.
- Encuadernación
- rústica amb solapes
- Otros
- pròleg d'Empar Moliner
- Autor info
- edició de Julià Guillamon
Rosa Maria Arquimbau (1909-1992). Periodista i escriptora, era una dona independent, políticament compromesa i, tal com es definia a ella mateixa, «una feminista una mica especial». Defensava amb afany les seves conviccions a publicacions com Joventut Catalana, Flames Noves, La Rambla o L'Opinió, així com a les dues novel·les i dues dotzenes de contes que va escriure.
Les idees d'Arquimbau i el llenguatge tan directe que utilitzava per transmetre-les aviat li van suposar el recel dels seus coetanis. Que, a més, fos una dona sexualment alliberada no ajudava gens. Corrien per Barcelona diverses històries sobre les seves relacions amb homes, que escandalitzaven a la gent. Algunes vegades, fins i tot, li ho van retreure en les crítiques dels seus llibres.
Josep Maria de Sagarra, que a començaments dels anys trenta era el prototip de l'escriptor modern, va influir en el seu estil a l'hora d'escriure columnes i de posar en evidència els carques de Barcelona en les seves novel·les. Entre la gent que la va criticar: Mercè Rodoreda.
Amb l'esclat de la Guerra Civil, Arquimbau es va veure obligada a marxar. Tot i que de l'exili en van sortir alguns dels autors i llibres més importants de la literatura catalana del segle XX, per a ella va suposar un cop del que mai es va poder recuperar.