Escapada rebel cap a la llibertat

Escapada rebel cap a la llibertat

19,50 €
Impuestos incluidos

Un jove artista anglès acaba empresonat a la Model en ple franquisme. Una història real que l’autor explica amb la perspectiva que li han donat els anys.

 

«Durant quant de temps pots ignorar l'existència del color?», es pregunta el jove artista empresonat quan fa mesos que s'agafa al carbonet i al seu bloc de dibuix com a un bot salvavides. En William McLellan (Yorkshire, 1950) era un noi de vint-i-dos anys quan va emprendre aquell viatge al Marroc, amb escala a París i Barcelona, que gairebé li arruïna la vida. El seu pla era traficar amb àcids durant uns mesos per recollir prou diners per tornar a Londres i pagar-se la matrícula de l'escola d'art. Però aquella bogeria va truncar-se a Barcelona, on va acabar tancat a la Model amb una perspectiva molt crua.

A l'Espanya franquista, els presos estrangers eren utilitzats com a mà d'obra barata o per treure fiances sucoses. Si no eren rics i compraven la seva llibertat, el més habitual era que passessin anys empresonats per delictes menors sense ni tan sols anar a judici. Entre els carcellers, la majoria eren borratxos bufanúvols i de pallissa fàcil, i per aquí hi passava tothom. En William, en tot cas, va ser capaç de resistir aquell ambient, va fer amistats inoblidables i va aconseguir furgar en el pitjor del seu passat per entendre per què la seva vida havia avançat sempre propulsada per una espiral de violència. L'autor ens explica la seva pròpia experiència, passats tants anys, amb una prosa elegant i mordaç.

«Una odissea que substitueix el mar amenaçador per la immensitat de la Model»
— Gerard Quintana, autor del pròleg.

*  *  * 
Aquesta obra s'ha publicat amb el suport de l'ICEC.

Autor
William McLellan
Idioma
català
ISBN
978-84-17188-92-4
Año
setembre 2019
Edición
primera
Páginas
416
Dimensiones
14 x 21 cm.
Encuadernación
rústica amb solapes
Otros
pròleg de Gerard Quintana
9998 Artículos

William McLellan (Yorkshire, 1950) va néixer en una família humil de Leeds. Va créixer en una masia aparentment idíl·lica i amb uns pares que semblava que s'estimaven per sobre de tot. Des de ben jove va sentir-se atret per la pintura i la música, però també pel pillatge i les drogues. L'any 1972 va ser tancat a la Model de Barcelona, on va conèixer altres artistes com en Patrick o en Jaume Bach i la seva vocació va enfortir-se. Fins i tot va començar a guanyar diners amb els seus dibuixos. Posteriorment ha estat un destacat realitzador audiovisual (fent vídeos per a Lou Reed, George Harrison, Bob Dylan, Paul Simon i Roger Waters, entre molts altres). Encara dibuixa, a més de fer escultures, música i pel·lícules. Aquest llibre és la novel·la de la seva vida.

William McLellan

logo la torre de barcelona
Una vida intrigant — La Torre de Barcelona, 20/10/2019
logo icat
Recomanació del llibre — Els experts (Catalunya Ràdio), 01/10/2019
logo la vanguardia
Què hi fa un hippy a la Model l'any 1972? — La Vanguardia, 18/09/2019
logo el periodico
logo el punt avui
Llibertat, pallisses i la Model — El Punt Avui, 11/09/2019
logo vilaweb
Les novetats literàries que arriben — Vilaweb, 02/09/2019
logo la republica
Recomanació literària — La República, 31/08/2019
COMANEGRA utiliza cookies para garantizar que demos la mejor experiencia en nuestro sitio web.
Si continúa, asumimos que acepta recibir todas las cookies en el sitio web COMANEGRA.