Història del Paral·lel
Història del Paral·lel

Història del Paral·lel

22,00 €
Impuestos incluidos

Recuperació dels textos inèdits de Llurba, que es proposà escriure la gran obra sobre el Paral·lel. 

 

Alejandro Lerroux no va ser el veritable emperador del Paral·lel, sinó que ho va ser Rossend Llurba. Llurba era, fins avui, un personatge injustament desconegut, tot i ser autor, entre moltes altres peces, del primer cuplet català («La font del Xirineu», del 1917). Fou, a més a més, un cronista imprescindible de la Barcelona de la primera meitat de segle, protagonista privilegiat de l’ambient més apoteòsic del Paral·lel, que va deixar al calaix el seu projecte més ambiciós: la història, in situ, de l’avinguda que ell va trepitjar, passejar, cantar i estimar. Aquest volum el posa al seu lloc i el treu a la llum per primera vegada acompanyat d’una selecció d’articles de principis de segle i de tres breus peces literàries de gran valor: «La font del Xirineu», La cançó del Paral·lel (mosaic líric en un acte) i, com a cloenda, el conte «Il·lusió és vida».

El nom de Rossend Llurba (el Vilosell, 1887 – Barcelona, 1954) no pot tornar a caure en l’oblit i passa a ser imprescindible, des d’avui, per a qualsevol persona interessada en la cultura popular catalana de la primera meitat del segle XX, i especialment pel que fa a la seva principal artèria: el Paral·lel barceloní.

*  *  * 
Aquesta obra s'ha publicat amb el suport de l'ICEC.

ICEC.png

Autor
Rossend Llurba
Idioma
català
ISBN
978-84-16605-91-0
Año
setembre 2017
Edición
primera (coedició amb l'Ajuntament de Barcelona i el TNC)
Páginas
288
Dimensiones
17 x 24 cm.
Encuadernación
rústica
Otros
pròlegs de Xavier Albertí i Enric H. March
Autor info
edició d'Albert Arribas
9997 Artículos

Rossend Llurba i Tost (el Vilosell, 1887 – Barcelona, 1954). Va ser lletrista de cançons, autor dramàtic i articulista català; cèlebre cronista del Paral·lel de principis de segle i coneixedor privilegiat de la tradició del teatre popular català. Autor del primer cuplet escrit en català l’any 1917 amb el títol «La font del Xirineu», interpretat per Raquel Meller, del qual se celebra el centenari amb aquesta edició. Se’l defineix com a «autor de consum» i sovint és menystingut per la popularitat dels seus versos, però representa una generació fonamental de creadors que van normalitzar la llengua catalana en terrenys on el castellà semblava que s’ho havia d’emportar tot per davant. Rossend Llurba reivindicava el paper essencial que havia de tenir el «gènere frívol» en llengua catalana per a la construcció de la identitat catalana moderna. Subratllava que, si la llengua catalana es va mantenir viva als escenaris, va ser gràcies als èxits del Paral·lel.

Una edició d'Albert Arribas. Amb presentacions de Xavier Albertí i Enric H. March.

logo la vanguardia
Barraques de fusta i foc — La Vanguardia, 08/07/2018
logo la vanguardia
Raquel Meller també cantava en català — La Vanguardia, 08/03/2018
logo directa
logo beteve fm
L’avinguda del Paral·lel — El matí de Barcelona (Betevé), 09/01/2018
logo el punt avui
Crònica sentimental del Paral·lel — El Punt Avui, 19/11/2017
logo sapiens
Paral·lel: la cultura alternativa — Sàpiens, 01/11/2017
logo nacio digital
Al Paral·lel, cada dia la felicitat — Nació Digital, 12/10/2017
logo ARA
logo onda cero
Recomanació "Història del Paral·lel" (minut 28) — La ciutat (Onda Cero), 03/11/2017
logo tv3
Rossend Llurba, l'emperador del Paral·lel — Telenotícies TV3, 13/08/2017